25 de des. 2011

Consulta popular 15MUna proposta de democràcia participativa sobre:

- Democràcia participativa i sistema electoral.

- Deute financer i deute extern. Auditoria ciutadana.

- Privatitzacions dels bens públics i retallades dels drets socials i   mediambientals.

- Model d'espai urbà i dret a un habitatge digne.

- Drets laborals.

Aquest projecte impulsat pel Grup de Treball Consulta Popular 15M vol demostrar que els ciutadans tenim la capacitat i la necessitat de decidir de manera directa sobre els temes que ens afectem, i desemmascarar la falta de democràcia del sistema polític.

Amb això també es vol crear opinió pública al marge dels grans mitjans de comunicació que tracten d'imposar com a única opció els criteris dels poders polític i econòmic.

Algunes experiències precedents

El març de l'any 2000 es va realitzar a l'Estat espanyol una consulta social contra el deute extern, on va participar més d'un milió de persones, 1.200 organitzacions i 25.000 voluntaris. Més endavant, el 2004 va tenir lloc una consulta sobre la democràcia, la constitució europea i la guerra. Més tard, durant els anys 2009 i 2010 es van realitzar les consultes sobre la independència de Catalunya, amb la participació de més de 800.000 persones.

Objectius

Promoure un procés de democràcia participativa que concreti unes demandes legítimes per a una amplia majoria de la població al voltant de:

- Cinc eixos temàtics:

          Democràcia participativa i sistema electoral.


          Deute financer i deute extern. Auditoria ciutadana.

          Privatitzacions dels bens públics i retallades dels drets socials i 
          mediambientals.
         
          Model d'espai urbà i dret a un habitatge digne.


          Drets laborals.

- Temes específics que inclogui a la consulta cada assemblea ciutadana (de barri, de poble o ciutat, de centre de treball, d'ensenyament, etc,...), relacionats amb el seu àmbit d'actuació.

El procés consultiu

De fet, el procés consultiu es duu a terme des de fa mesos en els debats al sí de les assemblees, les comissions, els grups de treball del 15M, i altres entitats de la societat civil.

Ara, es vol que tot aquest debat social s'aplegui en una expressió col.lectiva de rebuig a un sistema polític que no representa els interessos de la majoria, i de suport a la construcció d'una alternativa on els ciutadans decideixen i reclamen el protagonisme polític.

Per dinamitzar el debat i arribar a la concreció de les cinc preguntes que es plantejaran a la ciutadania es compta amb:

- El suport dels treballs d'investigació i divulgació que realitzen nombrosos col.lectius vinculats al 15M, el de les pròpies comissions i grups de treball del moviment, i la col.laboració de les persones i entitats que hi participen.

- Eines que faciliten la participació i el consens a través d'internet.

Ara, es tracta de donar la millor visibilitat a aquests treballs, debatre'ls, promoure sinergies i elaborar un discurs inclusiu, que integri les opinions que sorgeixen, i proposi al conjunt de la ciutadania unes preguntes formulades amb el màxim consens possible.

Les ciutadanes i els ciutadans podran respondre les preguntes mitjançant un sistema de paperetes que gestionaran els col.lectius de voluntaris. Per això, es requereis la col.laboració, a més d'assemblees, comissions i grups de treball del 15M, d'altres entitats de la societat civil, com ara associacions de veïns, ONG, sindicats, entitats cooperatives, etc.

Àmbit de la consulta

Totes les persones empadronades a l'Estat espanyol, majors de 16 anys. Les persones que expressin la seva opinió mitjançant la consulta hauran d'identificar-se amb el seu DNI o NIE per evitar duplicitats en la participació.

Període de realització: del 15M al 15M

La consulta s'ha de desenvolupar durant un període suficientment llarg com per constituir-ne un centre d'atenció i de mobilització sostinguts.

Les dates de realització de la Consulta Popular 15M es proposa que siguin entre el 15 de març i el 15 de maig del 2012.

Resultats de la consulta

Els resultats no es preveu que es presentin davant cap organisme oficial, no obstant:

- Generaran força social, manifestada a través de les persones que donen suport a aquesta acció política.

- Crearan opinió pública més enllà de les persones que participen en el moviment 15M.

- Contribuiran a l'extensió organitzativa del moviment 15M a la societat civil.

- Seran una mobilització ciutadana fonamentada en propostes de caràcter social i polític del moviment 15M.

- Manifestaran estats d'opinió pública en àmbits específics (barris, sectors laborals, etc.)

- Contribuiran a legitimar altres consultes populars sobre temes específics a través de sistemes de democràcia directa: referèndums vinculants, iniciatives legislatives populars (ILP), o d'altres.

Finançament

Pel finançament de la Consulta Popular 15M són necessàries aportacions voluntàries. Les finances seran transparents i es publicaran al blog de la consulta, mostrant que una iniciativa d'aquest tipus pot finançar-se al marge del sistema electoral vigent.


telèfon: 648 69 15 86
twitter: @Consulta15M
Facebook: Consulta Popular Catalunya
Blog: consultapopular15m.wordpress.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog