14 de jul. 2013

Aturem el nou pla d'usos


Font original: http://cupciutatvella.wordpress.com/

Des de l'Assemblea del Gòtic i al igual que l'Assemblea del Casc Antic creiem que cal opasar-se al nou Pla d'Usos dissenyat per CiU i PP, perquè reson a un model de districte i de ciutat pensat per a satisfer els interessos econòmicsde promotors i grans empresaris, i no de les veïnes i veïns de Ciutat Vella.

Què és i què fa un Pla d’Usos?

El Pla d’Usos de Ciutat Vella és l’ instrument institucional encarregat de regular tres aspectes fonamentals pel model de desenvolupament del districte: l’activitat comercial, l’oferta hotelera i l’oferta de pisos turístics. Segons el text de l’actual Pla d’Usos, el seu objectiu és concretament “equilibrar la densitat d’activitats al territori, fomentar la renovació i la millora dels establiments, sense augmentar-ne el nombre, i promoure-hi la dinamització i la inversió, tenint en compte les necessitats de convivència”.

El Pla d’Usos actual va entrar en vigor el gener de 2011 , i malgrat les seves limitacions va ser fruit d’un cert consens social i polític. En el seu procés de gestació va ser possible, si més no, una discussió oberta amb entitats veïnals i associacions de comerciants, tot i que el moviment veïnal va denunciar certes carències i limitacions del Pla. La seva elaboració va estar dirigida per la regidora de Ciutat Vella Itziar González, que va acabar presentant la seva dimissió quan va ser conscient dels impediments que tenia per exercir la seva feina davant dels sistemàtics casos de corrupció.

El Pla d’Usos de 2011 considerava que Ciutat Vella és un districte que ha arribat al seu límit de massificació turística, i establia una “moratòria” hotelera i uns límits a la proliferació d’establiments de restauració, regulant on es podien obrir i on no, en un intent de distribuir la pressió turística arreu del districte. De totes maneres, era un pla insuficient perquè no responia a les necessitats reals del districte i no era capaç de posar fre a l’especulació i l’assetjament immobiliari.

La modificació del Pla pactada per CiU i PP

Des del començament de la legislatura, els grups de CiU i PP a l’Ajuntament de Barcelona (que a Madrid suposadament no es poden ni veure) ja van mostrar la seva afinitat i la voluntat conjunta de donar via lliure total a la indústria turística. Ciutat Vella és una peça clau per als interessos dels lobbies immobiliaris i turístics, pel què no podia quedar fora d’aquestes negociacions ocultes. Així, al febrer de 201 3 Alberto Fernández Díaz (portaveu del PP a l’Ajuntament) ja anunciava un acord amb CiU per acabar amb la regulació hotelera establerta en el Pla d’Usos. La dreta unia forces per defensar els interessos privats.

Finalment, el passat 24 d’abril, la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona, amb els vots de CiU i PP, va aprovar la “modificació” del Pla d’Usos de Ciutat Vella. Des de la regidoria del districte s’afirma amb insistència que no es tracta d’un nou Pla d’Usos, sinó d’una sèrie de modificacions puntuals, en un pèssim intent de justificar la greu manca de participació ciutadana i consens social durant la seva elaboració. En realitat, es tracta d’una modificació tan profunda del model de desenvolupament del districte que l’hem de qualificar com un nou Pla. La seva gestació ha tingut lloc sense cap tipus de participació i fins i tot la informació va arribar abans a la premsa que als veïns i veïnes afectades i a les entitats del districte.

La reunió informativa organitzada i dirigida per l’actual regidora Mercè Homs, just el mateix dia de l’aprovació del nou Pla a la Comissió de Govern, va presentar una manca escandalosa de claredat, rigor i transparència. Allà mateix, es va anunciar que el Pla es vol tramitar de manera urgent per tal que entri en vigor aquest mateix estiu, ignorant les crítiques provinents del moviment veïnal i dels partits de l’oposició.

No és casual que l’anunci de modificació es faci en un context de crisi econòmica, aprofitant que determinats sectors de la població poden ser més sensibles als discursos buits de “dinamització econòmica” i de la “creació de llocs de treball”. Aquest Pla forma part d’una estratègia consensuada a nivell municipal entre CiU i PP per vendre Barcelona com “la riquesa de la cultura i la cultura de la riquesa” (paraules d’Antoni Vives, Regidor de Hàbitat Urbà). El projecte de la marina de luxe al Port Vell, el pla del Paral.lel i els processos de gentrificació que viuen els barris de Ciutat Vella s’han d’entendre sota aquesta visió de dissenyar una ciutat a la mesura de les elits econòmiques.

Quins canvis introdueix el nou Pla d’Usos? 


Més hotels? No gràcies!

Dues dades contraposades i reveladores: Ciutat Vella concentra el 26% de les places hoteleres de la ciutat de Barcelona. Malgrat això, la taxa d’atur al mes de juny del 2012 era del 17,9% de la població del districte, quatre punts per sobre de la mitja de la ciutat.

El bloqueig del districte és tal que una població de poc més de 100.000 veïns/es, comparteix espai amb 17.000 llits d’hotel i fins a 8.000 pisos turístics, que amb la nova normativa tenen 6 anys per a legalitzar-se. Amb aquestes xifres i posant 2 persones per pis turístic obtenim que, a les temporades altes, 1 de cada 3 habitants del districte és turista.

Quant als beneficis que el turisme aporta al comerç del districte, es revelador veure com molts comerços seran arrasats aquest 2014, un cop acabi la moratòria de la Llei d’arrendaments urbans, que bloquejava el preu del lloguer per a molts comerços de caire familiar. A nivell nacional un 14% dels comerços es veuran afectats per la fi d’aquesta moratòria. Això suposarà una pèrdua molt important de llocs de treball. D’aquest daltabaix al teixit comercial del districte, un cop més, se’n desprèn que allò rendible és allò que s’orienta cap al turista, i no pas allò que dóna servei a les veïnes i veïns. Aquesta rendibilitat té relació directa amb el preu del sòl del nostre districte que, evidentment, el factor turisme fa pujar de manera apocalíptica.

Tot aquest combinat afecta directament a les nostres vides, en qüestions ben bàsiques: qualitat del son, mobilitat, preu de l’habitatge, estrès, precarietat laboral, qualitat de vida de la gent gran (un col.lectiu cada cop més majoritari), serveis, processos de gentrificació, etc. Sembla clar doncs que potenciar la indústria del turisme no serà una solució per a les veïnes i veïns del districte, més aviat una manera de seguir fent bullir l’olla en benefici d’aquells/es que sempre tenen beneficis.

El Pla d’Usos agreujarà els problemes de Ciutat Vella

L’obertura de noves places hoteleres, el foment dels pisos turístics i la substitució del comerç orientat als veïns pel comerç orientat al turista, tindrà conseqüències bastant previsibles sobre tots/es nosaltres.

Sembla que els i les veïnes del districte som un destorb per a l’administració. Per a qui governen? Per a nosaltres NO, no ens enganyem. Volen seguir relegant-nos al rol de votant, negant-nos el lloc que ens pertoca, que és el centre de la política del districte.

Quan el nou Pla d’Usos estableix que els pisos turístics s’han d’agrupar en vertical (en edificis independents) en un termini de 6 anys, s’està donant un ultimàtum velat a les veïnes del barri. No existeixen tants edificis buits a Ciutat Vella per acollir els més de 600 pisos turístics legals, sense parlar dels il.legals.

Per tant, posem un cas pràctic i real:
edifici de veïns/es on queden 3 famílies i 7 pisos turístics, què no farà el propietari dels 7 pisos turístics per no quedar-se sense bicoca? De nou, s’està obrint les portes al mobbing d’una manera escandalosa. Altre volta, per a qui governen? Per a nosaltres NO.

Quan es parla de permetre fer hotels en edificis catalogats amb protecció B, s’està parlant d’edificis que són d’interès local, catalogació consensuada entre l’Ajuntament i la Generalitat. Aquest tirar cara a barraca i exposar el patrimoni protegit a l’activitat hotelera, es un altre indicador de que a Ciutat Vella no hi ha espai per a més explotacions turístiques. És la constatació per enèsima vegada que en temps de crisi tot s’hi val, tot menys fer polítiques que ens protegeixin de l’especulació i el robatori al que ens estan deixant exposats/des els nostres representants polítics.

Quan es parla de la creació de llocs de treball vinculada a la modificació del Pla d’Usos, s’està parlant de la creació de llocs de treball en precari, en molts casos sense contractes, en d’altres casos amb jornades inacabables fora de conveni, en molts casos també amb salaris per sota dels mil euros. Hem d’afegir a aquesta situació el caràcter temporal d’aquestes feines, que són d’una marcada estacionalitat, i el fet demostrat que l’increment del turisme al nostre districte no ha fet baixar la taxa d’atur. De tot això s’està parlant quan es diu que el turisme dinamitzarà l’economia del districte. Podríem tornar a preguntarnos per a qui governen, però a aquestes alçades ja tenim ben clar, que per a nosaltres NO.

I els preus dels habitatges i locals del nostre districte? Doncs a la intempèrie! Exposats a les forces del mercat, a l’oferta i la demanda, sense ingerència alguna per part de les administracions, no sigui cas que les veïnes i veïns paguéssim preus justos pels nostres sostres. I es així com els va bé, perquè és així com es trenca la xarxa veïnal: fent fora els veïns i veïnes del barri. Com ja és costum, a cada bugada perdem un llençol.

Una altra Ciutat Vella és possible i necessària

I és que el model de ciutat que s’està aplicant a Ciutat Vella no deixa de ser el mateix que s’ha aplicat al nostre país de fa anys i que ens ha conduït on estem.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog