8 de gen. 2013

Desallotjades les 3 naus ocupades del carrer Zamora del Poblenou‏

Font Setmanari la Directa

JESÚS RODRÍGUEZ | 07/01/2013

L'Ajuntament de Barcelona i l'empresa Front Gracia SL han desallotjat aquest matí més d'una setantena de persones que vivien a tres naus abandonades del carrer Zamora del districte de Sant Martí. Les finques formen part del sector 2 del PMU Llull-Pujades-Ponent i l'any 2006 –dins de la remodelació inclosa en el pla 22@– es va preveure que s'hi faria un gran edifici d'oficines i una zona ajardinada. Tot el projecte va quedar aturat per l'esclat de la bombolla immobiliària. Un dels propietaris de la finca –segons informa el portal Poblenou.org–, està sent investigat per en presumpte cas de corrupció urbanística a Menorca. 


Poc abans de les set del matí han arribat dotze furgonetes i un centenar d'antiavalots davant de les naus dels números 70-72, 73 i 79 del carrer Zamora de Barcelona. Els agents han baixat equipats amb malls i han reventat diverses portes dels immobles que fins l'any 2009 estaven del tot abandonats. A l'interior hi havia més d'una setantena de persones, la majoria d'elles desallotjades –de manera reiterada– al llarg dels últims anys d'altres ubicacions al mateix barri.

L'ajuntament en un primer moment ha assegurat que eren 30 les persones desnonades, una xifra que ha ampliat posteriorment a 47. A més, 14 de les residents –majoritàriament de raça negra– han estat traslladades en furgons de la policia nacional espanyola fins a la Jefatura Superior de Policia de la Via Laietana, on les han tancat als calabossos i han procedit a la seva identificació. A mitja tarda, un advocat de la plataforma Tanquem els CIEs ha rebut una trucada del Col·legi d'Advocats de Barcelona, on li comunicaven que sis dels nois tancats als calabossos quedaven detinguts en aplicació de la Llei d'Estrangeria. Posteriorment, just quan es feia una concentració a les portes de la comissaria han estat posats en llibertat però amb l'obertura d'un procediment d'expulsió.

El Comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, ha fet una roda de premsa a migdia, on ha assegurat que els serveis socials han ofert allotjament temporal a alguns dels desnonats, malgrat que tots els testimonis amb qui hem pogut parlar ho neguen i asseguren, a més, que moltes de les pertinences s'han quedat dins les naus. Només podien recollir les seves bicicletes si demostraven amb la factura que n'eren els propietaris. El desplegament policial (unitat UPAS de la Guàrdia Urbana) ha mostrat en tot moment un caràcter clarament racista: el veïnat de pell negre no podia circular per la confluència dels carrers Pere IV i Zamora, malgrat que sí ho podien fer els veïns blancs, amb l'excepció d'aquells més joves que tinguessin "aparença d'alternatius".

Un desallotjament forçat pel consistori 
Darrera del desallotjament d'aquest matí hi ha les pressions del consistori. Un dels desnonats ha afirmat que tot plegat és un muntatge: "han fet un informe d'una viga en mal estat en una de les naus on no hi viu ningú, i aquest informe ha servit per desallotjar altres quatre naus que estan en perfecte estat". L'advocat també ha confirmat aquesta tesi, ja que el consistori ha ocultat en tot moment la notificació administrativa que autoritzava a clausurar l'edifici, malgrat que la llei obliga a informar-ne prèviament a totes les parts. Aquesta mateixa font ha assegurat que s'ha utilitzat de manera irregular l'article 44 de la Llei de l'Habitatge, que autoritza a fer desnonaments en cas de situacions d'infrahabitatge, però sempre amb la garantía de trobar una ubicació alternativa per a la gent desnonada, i avui no ha estat així.

La plataforma Tanquem els CIEs i la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou han convocat una concentració de protesta davant la comissaria de la Via Laietana, que després s'ha desplaçat fins a la plaça de Sant Jaume.

Mentrestant, diversos operaris tapien els immobles del carrer Zamora. La gent que s'ha quedat sense vivenda ara circula amb carretons carregats de roba pels carrers del barri, tot cercant un nou indret on poder passar la propera nit d'hivern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog