4 de nov. 2011

Itinerari "Tornem a la Rambla"


Organitza: 
Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic i Col·lectiu Accions Urbanes

L'any passat, a través de la ruta "Gran Hotel Barcelona", vam recórrer Ciutat Vella parant-nos en sis emplaçaments hotelers, llocs emblemàtics dels processos d'especulació i expulsió d'habitants que han envaït el centre històric de la ciutat. Aquest any la nostra ruta arriba al lloc més representatiu de la ciutat, la zona zero dels conflictes: la Rambla.
De lloc amb un fort valor simbòlic per a Barcelona, escenari durant desenes d'anys de tots els grans esdeveniments que van involucrar la ciutat, des de les barricades de la Guerra Civil, passant per les passejades dels burgesos, fins a les manifestacions reivindicatives durant la transició, la Rambla s'ha convertit avui dia en l'aparador per a la venda de barrets mexicans, vestits de sevillana, paelles congelades i piruletes de Gaudí.
L'Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic i el Col·lectiu Accions Urbanes us conviden a l'itinerari "Tornem a la Rambla". L'objectiu és fer visible els conflictes i analitzar els efectes perversos que pot arribar a produir la sobreexplotació turística d'una ciutat: expulsió dels habitants, degradació de l'espai públic, cancel·lació de la memòria històrica, o la banalització de l'entorn urbà. Cada parada comptarà
amb la intervenció d'un veí o veïna o membre d'entitats o col·lectius implicats que
donarà el seu testimoniatge i una persona experta que parlarà sobre la problemàtica concreta, aportant propostes i possibles solucions. Per a la reapropiació d'aquest espai que temps enrere fou part de tota la ciutadania de Barcelona.

Participants
Manuel Delgado (antropòleg), Andres Antebi (antropòleg), Antics Ocellaires de la Rambla, Xavier Montanyà (periodista i realitzador de documentals), David Bravo (arquitecte), Monserrat Ramblis (treballadora del Bar Sant Josep del Mercat de la Boqueria), Col·lectiu Punt 6 (Urbanisme donis de la perspectiva de gènere), Josep Cots (Propietari de la llibreria Documenta), Cristina Fernández (Investigadora de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans), Clarissa Velocci (Activista de Genera, associació en defensa dels drets dels treballadores sexuals), Josep Maria Montaner (Arquitecte, escriptor i professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona), Jordi Bonet (President de la Federació d'AV de Barcelona).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog