28 d’abr. 2013

Sessió informativa sobre habitatges d'ús turistíc


Aquest dimarts, 30 d'abril, a les 19h al Centre Cívic Pati Llimona, l'Associació de veïns i veïnes del Barri Gòtic, organitza sessió informativa sobre els apartaments turístics a Ciutat Vella, l'objectiu treballar conjuntament en la denúncia dels apartaments tant legals com il.legals.

25 d’abr. 2013

(des)banka. Unitat ciutadana i alternatives financeres


El grup de treball de bancs de l'Assemblea Gòtic ens invita a participar a les jornades promogudes per (des)banka.

font original: (des)banka

Els dies 26 i 27 d’abril organitzem les primeres jornades [des]Banka per tal de començar el camí cap a un Front ciutadà contra el poder financer.

Des de desBanka volem oferir una possibilitat de trobada a totes aquelles persones i col·lectius que aposten per alternatives justes, ètiques, socials i democràtiques al poder financer actual. Aquesta és la pretensió de les Jornades: reunir voluntats, complicitats i convergències que facin possible la unitat i la participació popular per tal d’aconseguir una alternativa social i autènticament democràtica a aquest sistema injust i caducat.

Ocuparem dos espais diferents: les Cotxeres de Sants i el Casinet d’Hostafrancs. Als diferents espais es simultanejaran intervencions de persones representants de diferents moviments socials que venen lluitant des de fa temps en les seves respectives àrees contra aquest poder.

Gent de la PAH, EstafaBanca, Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, Cooperativa Integral Catalana, Coop57, Fiare, Plataforma per la Banca Pública, Plataforma para la Nacionalización de las Cajas de Ahorros, Ecologistes en acció, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Alternativas Económicas, Attac…

I experts i activistes com Ada Colau, Agustí Colom, Antoni Domènech, Miren Etxezarreta, Itziar González, Carlos Jiménez Villarejo, Arcadi Oliveres, Albert Recio, Jordi Roca o Esther Vivas, entre d’altres.

Conclourem amb una gran Assemblea perquè parli, s’organitzi i s’involucri la veu de la ciutadania que és la que el poder ha de sentir cada cop amb més força.

TAULES

Abusos bancaris
Falta de regulació, cost social i econòmic dels excessos bancaris i pràctiques abusives (hipoteques, preferents…).

Ponents: Carlos Bugallo (Plataforma Valenciana per la Banca Pública), Eva Corredoira (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca), Diego Herrera (Plataforma Estafa Banca Mataró), Andreu Missé (revista Alternativas Económicas).

Banca ètica
Alternatives a la banca tradicional: banca ètica i cooperativa.

Ponents: Matilda García (cooperativa de crèdit CASX), Eulàlia Reguant (Fiare), Xavi Teis (COOP57)

Banca pública
Per què és necessària una banca pública, de quina mena i com fer-la.

Ponents: Agustí Colom (Profesor de economía UB), Carlos Sánchez Mato (ATTAC i Plataforma por la Nacionalización de las Cajas), Juan Sotres (ATTAC i Plataforma por la Nacionalización de las Cajas)

Criminalitat financera
Crims del poder financer: més impunitat que càstig.

Ponent: Carlos Jiménez Villarejo

Deute
La crisi del deute: d’on venim i a on anem?

Ponents: Sergi Cutillas (Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute), Inés Marco (Observatori del Deute en la Globalització i Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute), Gemma Tarafa (Observatori del Deute en la Globalització i Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute).

Banca: inversions criminals
Què fa la banca tradicional amb els nostres diners? Com a exemple, dos tipus d’inversions criminals: especulació alimentària i armament.

Ponents: Esther Vivas (Universitat Autònoma de Barcelona), Pere Ortega (Centre Delàs).

L’Europa de l’Euro
Construcció de la Unió Europea, situació actual i perspectiva econòmica i social

Ponents: Antoni Domènech (Universitat de Barcelona), Miren Etxezarreta (Universitat Autónoma de Barcelona), Albert Recio (Universitat Autònoma de Barcelona)

Ecologia i finances
Com afecta el poder financer al nostre medi ambient; ecologisme social i poder financer: casos Caixabank i Bárcenas.

Ponents: Jordi Roca (Universitat de Barcelona), Maria García (Ecologistes en Acció de Catalunya).

21 d’abr. 2013

28A, Marxa "Aturem els pressupostos antisocials. Juntes podem"




Font original: favb

Convocades per les organitzacions veïnals a debatre plegades de l’actual situació, tot un seguit de plataformes unitàries sindicals i d’entitats de l’àmbit de l’educació, la sanitat i la funció pública, però igualment moviments socials i assemblees de barri, han decidit fer confluir les seves protestes i reivindicacions en una gran manifestació ciutadana, que se celebrarà el diumenge 28 d’abril sota el lema: “Aturem els pressupostos antisocials. Juntes podem”.


Com més inajornable esdevé l’adopció dels pressupostos de la Generalitat, més clarament apareix que la controvèrsia entre el Govern i l’executiu de Madrid al voltant del dèficit es redueix a una discussió sobre l’abast d’una nova tanda de retallades en la despesa social que, asseguren l’un i l’altre, resulta inevitable. Així, doncs, els serveis públics veurien minvar els seus recursos entre 1.800 i 4.400 milions d’euros, segons el grau d’exigència que acabi plantejant l’Estat.


Des de les federacions veïnals, com des del conjunt del moviment obrer i associatiu, afirmem que aquests escenaris són socialment inacceptables. La pobresa colpeja a Catalunya prop d’una tercera part de la població. Noves restriccions en recursos educatius, en atenció sanitària, en cultura, cooperació o en serveis, noves privatitzacions, només poden aprofundir la recessió, incrementar l’atur, augmentar les desigualtats i les agressions mediambientals, fracturar la cohesió social. Un cop més, afirmem que hi ha alternatives; alternatives que passen per la reestructuració del deute financer, la progressivitat tributària i la lluita contra el frau fiscal. 


Les necessitats socials no es poden veure sotmeses a les pretensions dels bancs i lobbys empresarials que ens han dut a aquesta crisi. Els drets de la majoria o els privilegis d’una elit cobdiciosa: d’això va en realitat el debat pressupostari. Ningú no pot fer dels nostres drets moneda de canvi de cap càlcul polític. El poble de Catalunya haurà de decidir lliurement el seu futur. Però no serà possible bastir cap projecte democràtic sobre la base d’una ciutadania atomitzada i aclaparada per la necessitat. Per això, cridem la societat civil, plural i solidària, a omplir de nou els carrers de Barcelona d’un clam de justícia. 


Les diferents convocatòries que organitzen, el dia 28 al matí, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la Plataforma en Defensa de la Salut, la Plataforma Sindical Unitària de la funció pública (*), la Plataforma prou Retallades, Juntes per l'Educació Pública, Coordinadora Laboral de Sanitat, Plataforma en defensa de la Universitat Pública, així com diversos altres col·lectius, confluiran a partir de les seves cites respectives en una gran marxa que sortirà a les 12:30h des de l’angle de Passeig de Gràcia amb la Ronda de Sant Pere i baixarà fins al Parc de la Ciutadella, seu del Parlament. 

Un seguici multicolor, representatiu de totes les “marees”, encapçalarà la manifestació. Una primera filera de dones durà la pancarta unitària, palesant així el nostre rebuig de la violència que les retallades pressupostàries representen per als sectors més desprotegits de la societat. 


(*) Columnes: 


11.30h: Educació: Passeig de Gràcia-Aragó

11.30h: Sanitat: Balmes-Gran Via

11.30h: Funció pública: Rambla Catalunya-Diputació

Setmana de Sant Jordi reinvidicatiu. En defensa de l'educació pública!!!


Dissabte 6 d'abril va tenir lloc a l'escola Jovellanos una trobada de la comunitat Educativa de Catalunya convocada pel MUCE, a la qual van participar unes dues-centes persones, majoritàriament representants de plataformes, associacions, xarxes, sindicats i col.lectius de tot Catalunya.

Hi eren el MUCE, la FAPAC, la FAPAES, l'ASSEMBLEA GROGA, la PUDUP, la PLATAFORMA PEL 0-3, la COORDINADORA D'INTERZONES, USTEC, CCOO, FETE-UGT, CGT, Sindicat d'Estudiants, diverses xarxes d'AMPA's i una llarga llista de participants, cobrint la defensa de l'ensenyament públic des de les escoles bressols fins a la Universitat.

La trobada promou una setmana de lluita al voltant de la Diada de Sant Jordi. 
  • Dimarts 23 d'abril, organitzar un Sant Jordi reivindicatiu.
  • Dijous 25 d'abril, promoure tancades en centres, organitzar debats i actes diversos. (#25aprenelteucentre).
  • Diumenge 28 d'abril, Manifestació "Aturem els pressupostos antisocials. Juntes Podem". On la columna d'educació es trobarà a les 11.30h a Passeig de Gràcia-Aragó.
 

Des de l'Assemblea tenim constància que a Ciutat Vella, i concretament al barri del gòtic, hi haurà:
  • Dimarts 23 d'abril, de 8:30h-17:30h, venda de llibres de segona mà i roses a l'Escola Àngel Baixeras (C/Salvador Aulet amb Via Laietana)
  • Dijous 25 d'abril: 
A l'Escola Àngel Baixeras acte reinvidicatiu al carrer de l'escola (hora encara per confirmar). 

A l'Escola Drassanes, els mestres conviden a tota la comunitat educativa a la jornada que es realitzarà al centre, situat al C/Nou de Sant Francesc nº 11:

19:30h. Xerrada "Les Retallades i la LOMCE" a càrrec de la Marina (representant de l'USTEC)

20:15h. Debat i col.loqui.

21:15h. Sopar de Germanor.

23:00h. Segons els ànims es continua!!!







12 d’abr. 2013

Ciutat Vella per l'Eduació Pública!!!



Nens, nenes, pares, mares i mestres de les escoles Cadi, Parc de la Ciutadella, Cervantes, Drassanes, Baixeras, Carabassa, Pere Vila i Mont Tàber van participar el divendres 15 de març en una jornada de protestes contra les retallades que està patint l'escola pública.

Conjuntament organitzat per les AMPA's, el professorat, Ustec, CGT, l'asssemblea Gòtic i associacions de veïns i veïnes del Barri Gòtic i de l'Òstia, a la Barceloneta, els participants, després d'arribar en columna des de les seves respectives escoles, s'hi van aplegar a la plaça de Sant Miquel, on van gaudir de diverses activitats, com l'actuació de la coral de l'escola Cervantes, del ball de la geganta Dulsirena i la representació, per part de la coral de la Ciutadella del funeral de l'escola pública. Tot afegint un to festiu a les reivindicacions, al igual que la participació dels xanquers del casal infantil del Pati Llimona.

A més, es va organitzar un taller de pancartes i una sessió fotogràfica, el resultat de la qual és el que veieu aquí.  


Ciutat Vella per l'Educació Pública - 01  

Ciutat Vella per l'Educació Pública - 02

Com a cloenda es va llegir el manifest i els cartells fets pels nens i les nenes van ser penjats a l'escultura dels castellers que ocupa la plaça Sant Miquel.

11 d’abr. 2013

Tanquem el CIEs



Aquest dissabte 13 d'Abril, portem #elCIEalCentre!!!


El proper dissabte 13 d'abril fem una crida a participar d'una Flashmob per denunciar que segueix l'opacitat als CIE's i exigir-ne el seu tancament.

La convocatòria és aquest dissabte a les 11 h (puntuals), davant del Mercat de Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó, 16 ). Un cop realitzada l'acció, farem un recorregut fins a la Rambla del Raval.

Us recomana anar amb roba negra o blau fosc i una gorra també fosca. Si voleu participar-hi, confirmeu la vostra assistència amb un correu a tanquemelscies@gmail.com i us donaran més instruccions per participar d'aquesta acció sorpresa!

9 d’abr. 2013

Presentació de la Renda Garantida Ciutadana



Font original: Renda Garantida ciutadana 

L’article 24.3 del present Estatut de Catalunya diu: “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a acedir a una Renda Garantida Ciutadana que els garanteixi una vida digna”. Aquesta llei encara no ha estat desenvolupada, així docs que aquesta Comissió Promotora ha decidit presentar una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) sobre la Renda mínima Ciutadana.

Per a això hem redactat un projecte de llei, per presentar-ho a la taula del Parlament de Catalunya, i si aquest l’aprova tindrem uns mesos per recollir un mínim de 50.000 signatures. Per a això hauran de fer-ho persones habilitades a tal efecte, que no hauran de tenir antecedents penals, anomenats fedataris. Abans de presentar-la al Parlament, és necessari donar-la a conèixer massivament a tot el poble de Catalunya, perquè no els sigui fàcil despatxar-la amb un tràmit, és per això que sol·licitem àmplia difusió d’aquest projecte perquè no els sigui fàcil rebutjar-la.
 

La quantia d’aquesta renda serà de 7.967,7 € a l’any i tindrà caràcter incondicional, no subjecta a cap obligació de seguir cursos, perquè el dret a la vida és incondicional. Tindrà caràcter indefinit, fins que el perceptor surti de la situació de pobresa. La quantia l’estableix el Parlament, que considera aquesta quantitat com el mínim que permet una vida digna a Catalunya, per això l’hem establert així en el nostre projecte. Tindrà també un caràcter complementari, de manera que les pensions o salaris precaris inferiors a aquesta quantitat seran complementats fins a aconseguir-la.
 

Eixos centrals del projecte de llei:
 

La Renda Garantida de Ciutadania té per objecte garantir que ningú estigui per sota del llindar de la pobresa i consisteix en:
1-Un dret universal de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, no condicionat a disponibilitats pressupostàries ni a l’obligació de participar en accions d’ inserció social i laboral.

2-Un dret subjectiu de caràcter individual però vinculat a la situació econòmica de la persona i, en el seu cas, del nucli familiar o de convivència.

3-El dret a percebre una prestació econòmica de, com a màxim, 664 euros mensuals per dotze pagues.

4-La prestació econòmica de la RGC té caràcter suplementari; és el dret a percebre la quantitat necessària a fi que, sumada als ingressos econòmics que es tinguin per qualsevol concepte, es disposi d’uns ingressos econòmics iguals a 664 euros mensuals per dotze pagues.

5-Els requisits per accedir al dret a cobrar la prestació econòmica de la RGC són:
a)-Tenir 18 o més anys, o ser menor emancipat.

b)-Estar vivint legalment a Catalunya.
c)-Tenir residència continuada a Catalunya durant un mínim de 12 mesos.
d)-No disposar d’ ingressos econòmics superiors als mínims garantits equivalents a la quantia de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (per l’ any 2012, 664 euros mensuals per dotze pagues), durant com a mínim els 4 mesos anteriors a la sol·licitud.

6-El projecte de Llei per la RGC regula també les obligacions de les persones perceptores de la prestació econòmica; l’ incompliment de les obligacions pot comportar la suspensió o la pèrdua del dret a percebre la RGC.

7-El finançament de la RGC és a càrrec dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i serà gestionada per l’ Administració de la Generalitat de Catalunya, les administracions locals, i amb la participació de les entitats del tercer sector, degudament acreditades.

8-La no-resposta de l’administració pública competent a la sol·licitud feta pel ciutadà o ciutadana comportarà el reconeixement del dret a percebre la prestació econòmica.


Per més informació: Renda Garantida Ciutadana 

 

 

5 d’abr. 2013

Crisi i deudocràcia



Presentación del libro"Las Agencias de Calificación. Una introducción al actual poder del capital"

En este libro se presenta por primera vez la estructura de propiedad de las tres grandes agencias: Standard & Poor’s, Moody’s y Fitch. Entre sus propietarios figuran los mayores fondos de inversión y fondos de alto riesgo -con sede en paraísos fiscales- que son propiedad de un complejo entramado de bancos y grupos empresariales que, a su vez, son propietarios de las más importantes y conocidas multinacionales.

Si nos adentramos en las prácticas de las agencias de calificación, veremos que la base de su poder estriba tanto en la función de supervisión estatal y supraestatal que les ha sido atribuida por gobiernos e instituciones políticas nacionales e internacionales, como en su estructura de propietarios capaz de asegurarse las complicidades políticas necesarias de estos organismos. Son estas complicidades las que han permitido desregular los mercados financieros hasta convertir a las agencias en juez y parte de un juego de casino global en el que la banca siempre gana. A esto se añade una fomentada e inteligente política de rotación de directivos entre cargos políticos, asesores presidenciales, empresas públicas y agencias, multinacionales, bancos y fondos de inversión, las famosas «puertas giratorias» que aseguran fidelidades y el control directo de las estructuras políticas.


Més informació:
http://www.viruseditorial.net
http://www.viruslibreria.net
http://ratingcero.wordpress.com

Follow by Email

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog