26 de març 2013

Apartheid Sanitario

El dia 1 d’abril entra en funcionament la normativa del Departament de Salut de la Generalitat que modifica el Reial Decret del govern espanyol que canvia la forma de donar atenció sanitària a totes les persones. Les mesures retalladores, excloents i burocràtiques, determinen  diferents situacions  en que ens podem trobar els pacients per poder ser atesos, trenca el dret d’accés a la Salut universal i igual per a totes les persones.

A Catalunya, amb la normativa de la Generalitat que modifica el Decret, trobem diverses situacions:
 
En la primera situació estan els assegurats (ara seran els que hagin cotitzat a la seguretat social) i beneficiaris (parella i fills menors de 18 anys) que ja tenien tarja sanitària no han de fer cap altre tràmit.

La segona situació és per les persones en situació especial: embarassades fins al post part, estrangers menors de 18 anys, sol·licitants de protecció internacional o víctimes de tràfic humà que tindran el màxim nivell de cobertura com el grup anterior.

La tercera situació és per tota la resta i depèn del empadronament:

a) Si es té un empadronament entre 3 mesos i 1 any l’atenció especialitzada no està garantida, s’ha de valorar en cada cas. Només es garanteix l’atenció primària, la urgent i els programes de interès sanitari (vacunacions, drogo-dependencies, sida i altres)
 
b) Si l’empadronament és de més de 1 any entra automàticament l’atenció especialitzada. Mantenir actualitzat l’empadronament és essencial ja que amb la interrupció de la seva continuïtat s’ha de reiniciar el procés.
 
c) Els no empadronats o amb empadronament inferior a 3 mesos només podran rebre de la sanitat pública, atenció urgent per malaltia o accident fins el dia del alta.

Ens van voler fer creure que a Catalunya no es seguiria la normativa estatal però no és veritat. El resultat és el trencament en la igualtat d’accés als diferents nivells assistencials i una inseguretat permanent front els canvis que poden afegir-se a l’atur, canvi de domicili a més de l’augment de passos i papers.
 
Ningú explica com repercutirà tot això sobre la salut. La liquidació del Sistema Sanitari Públic, universal per tothom i pagat amb els nostres impostos, per passar a dependre una altre vegada (com durant el franquisme) de l’afiliació a la seguretat social, es un pas enrere de gegant. Els oferiments d’assegurances privades no són la solució per la gran majoria de persones amb problemes econòmics i no poden oferir totes les prestacions  molt cares i tecnificades. En aquests moments cal unir totes les forces contra aquesta pèrdua de drets de ciutadania.

Per tal de tenir constància de la vulneració d’aquests drets i poder denunciar-los podeu dirigir-vos a la següent adreça:


Informació de la Plataforma pel Dret  a la Salut. 26 de març 2013

24 de març 2013

Campanya: No ens identifiquem

"CONTRA LA VOSTRA IMPUNITAT, EL NOSTRE ANONIMAT"

  • Que els membres de la BRIMO i la ARRO portin sempre visible la seva TIP, tal i com ho estableix la llei.
  • L’aturada immediata de la pràctica de les identificacions arbitràries.
  • La retirada de totes les sancions administratives i penes-multes imposades en el context de mobilitzacions socials.
  • El canvi de la normativa sobre l’obligació d’identificació a la ciutadania.
Veiem recular dia rere dia els nostres salaris, els nostres drets a una sanitat i una educació públiques i de qualitat, a un habitatge i a un treball dignes.

Veiem com es posen sota sospita les nostres llibertats i la nostra voluntat de lluita o de simple crítica.

Veiem exhibicions d’armes i de persones armades, agressions, amenaces, detencions, presons, reformes legals cada cop més repressives, persones malferides -ulls manllevats-, i la voluntat d’escampar la por.

La imatge de la policia, d’uniforme o de paisà, identificant persones que es manifesten o que caminen pel carrer, és cada cop més freqüent en els nostres paisatges urbans, i és un dels símptomes més evidents de la mala salut de la nostra ja de per si escarransida democràcia. Continuistes amb la tradició franquista, la conselleria d’Interior ens vol convèncer que els controls d’identitat són una pràctica normal, com saludar-se pel carrer entre el veïnat, i en gran mesura han aconseguit que la interioritzem i l’acceptem sense més.

En canvi, la nostra experiència, passada i recent, ens diu que el fet d’obligar a la ciutadania a dur el DNI i facilitar-lo a qualsevol agent de l’autoritat que ho sol·liciti permet l’actual posada en marxa d’una estratègia policial encaminada, entre altres coses, a intimidar, a crear fitxers policials i, sobretot, a imposar arbitràriament multes i sancions. Molt menys cridaner que una detenció o una càrrega d’antiavalots, aquest mètode permet dissuadir, atemorir, aïllar i castigar a persones simplement sospitoses de ser dissidents o que mostren el seu descontentament amb el sistema.

Molta gent, a títol individual o formant part d’associacions i/o col·lectius diversos, han patit els efectes d’aquest capgirament d’un principi democràtic elemental: en una societat lliure, on el poble és sobirà, el deure i l’obligació d’identificar-se pertoca al funcionariat de l’Estat, perquè totes les seves actuacions han de ser transparents a ulls de la ciutadania, la qual n’ha de mantenir el control. Aquest deure és ignorat amb arrogància, i la negativa reiterada a dur la TIP en operacions d’’ordre públic’ ha esdevingut una garantia afegida d’impunitat per a tota mena d’actuacions delictives, inclosos gravíssims i repetits atemptats contra la integritat física i la vida de massa persones.

En un sistema de garanties i de drets, el dret a l’anonimat, a no permetre intromissions gratuïtes de cap autoritat en l’esfera privada de les persones i, menys encara, en l’exercici de drets polítics fonamentals -reunió, manifestació i expressió- correspon a la ciutadania, al poble.

Per autodefensa i per dignitat diem prou. A partir d’ara ens neguem a identificar-nos!

Podeu llegir i signar el manifest a:

 

21 de març 2013

“La teva salut, el seu negoci”, 24M Iª Jornada informativa sobre sanitat


 Què?: I Jornada Informativa sobre Sanitat, “La teva salut, el seu negoci”.
 

Quan?: diumenge 24 de març.

On?: Casal de Joves de Gràcia (C/ Gran de Gràcia, 190, 08012 Barcelona).

Per què?: per denunciar els abusos i els processos de privatització que s’estan produint en la sanitat pública i plantejar un debat d’alternatives al model sanitari actual per fer-lo més humà i sostenible.

Qui?: acte organitzat pel Grup de Defensa de la Sanitat Pública, les Feministes Indignades i el Grup de Treball de Sanitat de les assemblees de barri, col·lectius sorgits de l’acampada de plaça Catalunya.
Davant del possiblement cop privatitzador més greu que està patint la sanitat pública catalana, fruit del capitalisme neoliberal més salvatge, el passat 1 de desembre les assemblees de barri vam acordar iniciar de manera coordinada una campanya per la sanitat pública universal i de qualitat, amb la qual volem denunciar els abusos que s’estan produint en l’àmbit sanitari públic i també prevenir de l’excessiva medicació a què estem sotmesos a causa de la pressió de la indústria farmacèutica. Alhora, pretenem encetar un debat que transcendeixi el model sanitari actual per tal que esdevingui més humà i sostenible.

El resultat final de la segona fase d’aquesta campanya és la I JORNADA INFORMATIVA SOBRE SANITAT, “LA TEVA SALUT, EL SEU NEGOCI”, que tindrà lloc el proper diumenge 24 de març al Casal de Joves de Gràcia(C/ Gran de Gràcia, 190, 08012 Barcelona), on ben a prop hi ha la parada de metro de Fontana (L3), i al qual esteu convidats.

A continuació us deixem el programa de la Jornada:

PROGRAMA

09.30 h. Presentació de la Jornada

10.00 h. Montse Pineda.Determinants socials i exclusió sanitària

10.30 h.Cesca Zapater. La medicalització 

11.00 h. Teresa Forcades. La indústria farmacèutica

11.30 h. Debat

12.00 h. Descans + cafè

12.20 h. Documental Draps bruts, de Sicom i How 

13.00 h. Col·loqui obert amb Agustí Colom i Albano Dante de Cafèambllet9 de març 2013

Ciutat Vella per l'Educació Pública!!!


L’educació és un dret fonamental de totes les persones i el sistema educatiu públic la forma de garantitzar-lo de forma universal, fent possible la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. Assitim al fet que es rescatin bancs amb diners públics, que esclatin els escàndols de corrupció per tot arreu i que a la vegada, ens retallin els drets més fonamentals, el dret a l’educació, a la salut, a un habitatge digne.
Les retallades en les nostres escoles estan dinamitant aquest dret humà a casa nostra, defensem l’escola pública, un sistema educatiu de qualitat, inclusiu, democràtic i participatiu. Per fer-ho possible cal dotar a les escoles dels recursos materials i de professors/es al llarg de tot el procés educatiu. Prou retallades dels nostres drets!
El proper divendres 15 de març convoquem a un acte reivindicatiu des de l’assemblea de personal docent, AMPAs, AAVV de Ciutat Vella i Assemblea Gòtic per defensar l’educació pública al nostre districte.

Lloc: Plaça Sant Miquel
 

Hora: 17.30h

Ens trobarem mares, pares, professorat i veïns/es del districte, des de cada escola vestits de groc i amb una pancarta i xiulets per fer soroll!

A més, hi haurà la geganta dolsirena, cançons de la coral Cor Calipso i altres grups. També realitzarem un acte amb infants i famílies. Per tancar aquest acte reivindicatiu, llegirem un manifest conjunt i l’entregarem al Registre d’Ensenyament.

Esperem que hi siguem tots i totes!


Follow by Email

Cerca per paraules o etiquetes els continguts publicats o enllaçats des d'aquest blog